Zzp’ers woedend over uitspraken minister Wiebes

Gepubliceerd op 16 maart 2020 om 18:13

tekst: Villamedia [] foto: persfoto voorstelling Orde der Dwazen (met freelancers op het toneel)

 

Zzp’ers en diverse koepelorganisaties zijn woedend over uitspraken van minister Wiebes (Economische Zaken) in actualiteitenprogramma WNL op Zondag. De volgens Wiebes vrijwillige keuze voor deze ondernemersvorm – met bijkomend ondernemersrisico – betekent dat de overheid niet zal bijspringen, nu het coronavirus tot flinke ontwrichting leidt.

Minister Eric Wiebes stelde in de uitzending van WNL op Zondag naar aanleiding van de nieuwe kabinetsmaatregelen: “Het zal voor heel veel zzp’ers een teruggang in inkomsten betekenen. Daar hebben zij ook een beetje zelf voor gekozen. De zzp’ers hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen. Deze mensen hebben zelf bewust dat risico genomen.”

Op dat vrijwillige karakter valt nog wel wat af te dingen, stelt vakbond FNV. De uitspraken zijn stuitend, aldus de bond. “Achtereenvolgende kabinetten hebben mensen het vaste contract uitgejaagd en zzp-schap en flexwerk in gedwongen. Op dit moment zijn er overal in het land zelfstandigen die geen opdrachten meer krijgen, van wie toegezegd werk wordt afgezegd en die een ongelofelijke teruggang in inkomsten meemaken”, stelt FNV-voorzitter Han Buske.

Vakvereniging NVJ wijst erop dat Wiebes vorige week donderdag nog in een brief aan de Tweede Kamer maatregelen aankondigde voor álle werkenden om de economische gevolgen van het coronavirus te beperken. De uitspraken in WNL op Zondag staan daar haaks op.
De NVJ stelt ook de vrijwillige keuze voor het zzp-ondernemerschap ter discussie: “Niet alle zelfstandige (foto)journalisten zijn uit vrije wil zelfstandig. Velen zijn ontslagen om alsnog als goedkopere kracht en als zzp’ers te worden ingehuurd.” Bovendien hoort een pandemie niet tot het reguliere ondernemersrisico, aldus de NVJ in een verklaring.

Secretaris Zelfstandigen Rosa García López roept het hoofd koel te houden en solidair te zijn met de meest kwetsbaren in de maatschappij. “De NVJ maakt zich op dit moment sterk voor een noodfonds voor zelfstandige (foto)journalisten omdat zij hard worden getroffen”, aldus García López. Via een speciaal meldpunt kunnen zelfstandigen de impact van de virusmaatregelen op hun opdrachten melden.
Op sociale media zijn zzp’ers over de wegwuivende houding van de minister.