Gebakken paddenstoelen met kippenlevers

Gepubliceerd op 16 maart 2024 om 18:18

Soms zou ik willen dat mijn vader me weer aan mijn toen nog erg lange haren terug gesleurd had  naar het klaslokaal van de middelbare school. In plaats daarvan stond ik achter de vuren van malafide restaurants kippen en biefstukken te bakken.

Dan had ik misschien ook gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht net als de mevrouw die daar is gepromoveerd op het nut van een mediterrane en ‘prudente’ levensstijl. Mensen die zo leven vertelt ze in haar proefschrift, dus weinig vlees, veel groenten, noten en zaden en weinig of geen alcohol,  verlengen hun leven met wel 2 maanden. Twee maanden? Dat weegt toch niet op tegen een  leven dat weliswaar 2 maanden korter is maar met veel en lekker eten en mooie flessen wijn?

Ingrediënten:

  • 250 gram kippenlevertjes
  • 50 gram boter
  • 250 gram paddenstoelen (ik zou cantharellen nemen)
  • 150 gram courgette in kleine blokjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 gehakte sjalotjes
  • 1 eetlepel sherryazijn
  • 1 eetlepel port
  • 1 eetlepel klein gesneden bieslook
  • 20 gram geroosterd amandelschaafsel
  • zout en peper

Bereiding:

Bestrooi de kippenlevers met peper en zout en strooi er wat bloem over. Bak ze kort in een klein beetje van de boter. Haal de levertjes uit de pan en roer de aanbaksels los met de sherryazijn. Giet dit bij de levertjes. Smelt de helft van de overgebleven boter en bak hierin 2 minuten de paddenstoelen. Voeg de courgetteblokjes en de gehakte sjalotjes toe en bak deze 3 minuten mee. Breng de groenten op smaak met peper en zout. Roer de kippenlevertjes en het vocht er door. Voeg tot slot de port toe en strooi het amandelschaafsel er over.