Dille en Kamille op de Nieuwestad

Gepubliceerd op 11 maart 2020 om 13:26

Foto: Simon van der Woude

Een vestiging van de populaire winkelketen Dille & Kamille vestigt zich op de Nieuwestad. De spullenwinkel komt in het pand waarin Schuurmans schoenenwinkel gevestigd was. Oorspronkelijk was het pand met de pilaren in gebruik als café-restaurant Bellevue van Havinga.

Dille en kamille

Een winkel als geen ander

Nederland, begin jaren zeventig. In de steden rukken de uniforme winkelketens op. In dit klimaat, in een lege werfkelder in Utrecht van slechts 130 vierkante meter, gaat Dille & Kamille van start. Het is een winkel met een wonderlijke combinatie van producten. Antieke meubelen staan naast manden vol droogbloemen. De geur van talloze theemelanges vermengt zich met de geur van boenwas en lavendel. Op houten schragen staan provisorisch getimmerde bakken met rietsuiker, volkoren meel, zilvervliesrijst en linzen. Er worden kaarsen en spiegels verkocht, porselein en wijn, kruiden en kaas. Alles is van natuurlijk materiaal gemaakt, plastic is uit den boze.
Dat was nieuw, dat was anders, dat ging dwars tegen alle heersende opvattingen in. En het werd een succes.
Sindsdien is alles anders en tegelijkertijd hetzelfde. 33 steden in Nederland en België zijn na Utrecht veroverd, en er is ook een webwinkel. Maar het concept van die eerste winkel, de wonderlijke mix van producten die toch perfect bij elkaar passen en het geloof in natuurlijk eenvoud, staan nog steeds als een huis.

Dille & Kamille heeft alle modegrillen, economische crises en veranderende denkbeelden overleefd en bloeit als nooit tevoren.