Perzik- en avocadosalade

Gepubliceerd op 6 augustus 2025 om 17:01

Perzik- en avocadosalade

Tussen een avocado en mij gaat het meestal mis. We zijn gewoon geen goede match samen. Heel af en toe koop ik er wel eens een paar op de markt. Ze zijn erg goed om oude mannen vitaal te houden heeft iemand me eens verteld. Dat is natuurlijk mooi en als ik ze dan op de kraam zie liggen denk ik, neem er een paar mee Klaas. Ze zijn immers goed voor je.

En op één of andere manier zien ze er thuis op de fruitschaal heel wat minder aantrekkelijk uit. Dan heb ik er nooit zin in. En als ik dan na een week de eerste opensnijd, is het vruchtvlees vol bruine vlekken. Ook de anderen die op de fruitschaal liggen snijd ik dan maar open en die zien er net zo uit. Dit is de allerlaatste keer dat je ze gekocht heb,, foeter ik dan op mezelf. Ik gooi de hele meuk dan in een blender met wat yoghurt en sinaasappelsap en maak er een grauw gekleurde smoothie van. Dat kunnen jullie ook doen als je onderstaande salade maakt en de avocado’s zijn ruk.

Ingrediënten 

voor de salade:

  • 30 gram geroosterd amandelschaafsel
  • 100 gram verkruimelde gorgonzola kaas
  • 1 rode ui, in dunne ringen gesneden
  • 1 doosje rucolasla
  • 2 rijpe perziken, zonder pit en schil, in dunne plakjes gesneden
  • 2 rijpe avocado’s, het vruchtvlees in kleine blokjes gesneden

voor de dressing:

  • 1 deciliter olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 1 halve theelepel gladde mosterd
  • 1 teen knoflook uit de knijper
  • zout en peper

Bereiding

doe de uienringen in een kom en giet er water op. Laat dit 10 minuten staan zodat de uien wat zachter van smaak worden.

Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar.

Doe de rucola in een kom en vermeng dit met de helft van de dressing. Strooi de plakjes perzik, de blokjes avocado, het amandelschaafsel en de gorgonzolakruimels erover. Giet de rest van de dressing vlak voor het serveren erover en schep de salade nog één keer losjes door elkaar.